söndag 31 maj 2009

Rod!

Äran att vara med i det första klippet tillfaller självklart artisten vi döpt oss efter – Rod himself. Det är svårt att hitta bra klipp med honom på Dutub för alla riktiga videor är numera borttagna. The bastards. Istället finns det tusen klipp från konserter som nästan alla är rätt kassa både till innehåll, och till mobiltelefonsbildkvalité, och från långt efter att han började bli inte så bra. Det hände enligt mig betydligt senare än den vanliga uppfattningen att det började gå utför från och med 1975:s Atlantic Crossing när han lämnade folkrocken och England för att flytta till L.A., jet-setta sig med Britt Ekland och (så småningom) spela disco. Tvärtom är senare delen av 70-talet och början av 80-talet också Rodelicious. Jag tycker att han var suverän fram t.o.m. Body Wishes 1983. Det är ju där Baby Jane är med, hur kan man inte älska Baby Jane?

Klippet är från den brittiska tv-showen Kenny Everetts Video Show, som var en blandning av humor- och musikprogram som sändes 1978-1980. Rod framstår som så där sympatiskt laid back och rolig (och lite dragen) som bara britter kan. Maggie May, om den unge skolkillen som förförts av den äldre kvinnan, är av Rods bästa låtar och första stora hit. Låten var några år gammal när klippet spelades in, den finns på hans fenomenala genombrottsplatta Every Picture Tells a Story från 1971. Rod (liksom bandet) har som vanligt suveräna kläder, som de röda (tyvärr inte leopardmänstrade) blanka tajtsen. Särskilt fin är basisten som står i trappan bakom Rod och ser ut att vara ca 150 cm lång.



Sen kan jag inte motstå att lägga upp det här rätt roliga klippet på Kenny Everett som Rod med en enorm svällande röv. Moget. Skjortan han har på sig syns också på omslaget till Smiler, Rods grymma platta från 1974. Skjortan skulle senare dyka upp i ett av de allra bästa Seinfeldavsnitten, det med piratskjortan. The puffy shirt. Och på David Bowie i Labyrinth (se Magic Dance).

/Erik





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar