söndag 16 augusti 2009

Frank Valdor – King of Dynamic Party Sound.



Alla minns Elvis – the King of Rock'n'roll. Alla minns Michael Jackson – the King of Pop. Men vad hände med den bästa kungen, Frank Valdor? Han var the King of Dynamic Party Sound. Han sålde tre miljoner skivor på sjuttiotalet. Idag förstår man inte varför.

På nittiotalet var Abolute Music mäkta populärt. Det var gräsliga samlingsskivor med topplistelåtar. Det var illa nog. Men på sjuttiotalet var det värre. Då fanns det en uppsjö av samlingsskivor med de populäraste låtarna. Men inte originallåtarna. Utan versioner omstöpta av en orkesterledare, ofta tänkta att passa att spela på hemmafester. Av det stora utbudet av sådana skivor att döma fungerade det bra. Uppenbarligen tyckte folk att det var en jättebra idé att inte köpa skivor med artisterna som gjort låtarna utan med någon helt annan istället. Den allra absurdaste och mest skamlösa – men därför också bästa – av dessa orkesterledare var tyska Frank Valdor. Hans skivor heter fantastiska saker som Hammond Hit-Parade, Happy Saxophone à gogo, Happy Rosamunde, Tanzparty à gogo, Non-stop musicals, Polka, Polka, Polka - mit der Schützenliesel, Udo Jürgens Hits for dancing och Rubber Boat Party. Och helt enkelt Hey Mister Valdor! À gogo står för att låtarna går in i varandra. Non-stop party alltså.

Valdor hade en allvarlig trumpethang-up. Bland hans album med trumpettema finns Trumpets for Dancing, Trompeten à gogo, Happy Trumpet party, Happy Trumpets och Frank Valdor Aktuell – Trumpet Party. Fester där man lyssnar på låtar med trumpeten i fokus känns inte lika vanligt idag.

På Scandinavian Party tar han sig an bl.a. norksa Tango for to, finska Poing Poing Poing och svenska Här kommer Pippi Långstrump. Den sistnämnda med en barnkör som sjunger för full hals med tysk brytning. Till en barnkör som sjunger en låt från ett barnprogram tycker Vador att det är lämpligt att på omslaget posera med två nakna blondiner. Det handlar ju ändå om Skandinavien. Man ser att Valdor inte bara gillar sitt jobb. Han fullkomligt lyser av lycka. Framför Valdor och de nakna kvinnorna tornar en mängd färglada prickar upp sig. Varför är obegripligt. För att censurera lite av nakenheten skulle man kunna tänka sig. Men det är det uppenbarligen inte eftersom prickarna bara täcker benen och slutar under deras bakar.

På skivan med ryskt tema, som naturligtvis heter Wodka à gogo, visar Valdor prov på ett helhetstänkande. Där har han tryckt recept på konvolutet. På partyt ska man inte bara lyssna till hans versioner av Kalinka och Mitternacht in Rußland utan också äta Valdors Borschtsch och dricka hans Wodka im Eismantel. Om ni ska ha en lång partykväll är det den här skivan ni ska använda er av. Wodka à gogo är nämligen enligt konvolutet "die beste party-Idee für lange Abende".

Frågan är om inte det bästa omslaget av alla är det till Heute hau'n wir auf die pauke. Där ser man vilket partydjur Valdor är. På golvet sitter ett festligt gäng och pekar hänförda av beundran på en skäggig partyprisse som heter Frank Valdor. Sittandes, med en helt uppknäppt rosa skjorta och med armarna svängande i skyn av glädje, på en stor trumma. På trumman står hans namn och epitetet han kommit på till sig själv: King of Dynamic Party Sound.



/Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar