måndag 27 juli 2009

Gudomligt



Divine är den perfekta blandningen av gaydisco, punk och en brunstig Miss Piggy. Divine, som är Harris Glenn Milstead i översvulstig drag, blev först känd på 70-talet genom sin medverkan i sin vän John Waters undergroundfilmer, bl.a. Pink Flamingos (där han uppmärksammades för att han åt bajs), Female Trouble och Polyester. På 80-talet gjorde han några grymt bra och alltför bortglömda danslåtar som blev hittar i gayklubbvärlden. Det fina med Divines musik är det cleana klubbsoundet i musiken och den punkiga attityden i hans galna sång.

De flesta av hans låtar är gjorda av banbrytande hi-NRG-låtskrivaren och producenten Bobby Orlando, t.ex. Native Love och Shoot Your Shot. Så även Love Reaction som har snott en hel del av New Orders Blue Monday. Videon är rätt obegriplig med Divine som sjunger på en bilskrot bredvid stenåldersmänniskor och en apa som slår med påkar på bilvrak. Kanske det är "the love reaction": den enorma åtrån man känner till Divine och hans sexuella utstrålning gör en till galen stenåldersmänniska? Här har han också den orginella sminkningen fyra ögonbryn.



You Think You’re A Man är producerad av klassiska 80-talsgaypopproducenterna Stock, Aitken and Waterman. Dom inspirerades av soundet i undergroundgayklubbvärlden och putsade upp det när de gjorde mainstreamhittar till Kylie Minogue, Rick Astley och Jason Donovan för att nämna några.



1988 släpptes John Waters mest framgångsrika film Hairspray. Divine har rollen som Edna Turnblad, mamma till filmens huvudperson Tracy Turnblad som spelas av Ricki Lake. (Debbie Harry spelar den onda mamman till den normala och populära tjejen). En vecka efter filmens premiär dog Milstead 42 år gammal på ett hotellrum i Los Angeles av förstorat hjärta. (Han var där för att spela en roll i dumroliga komediserien Married…with children. Jag vet inte vilken roll han skulle göra men Peggy Bundys mamma käns troligt.) Rätt otippat blev Hairspray i början av 2000-talet en populär Broadwaymusikal och 2007 mainstreamfilm med John Travolta i Divine’s roll.

Divine's obetalbara stil togs i stort sett rakt av av Disney när de gjorde den onda bläckfiskhäxan Ursula i Den lilla sjöjungfrun.



En annan som har Divine som förebild men på ett annat sätt är Anthony Hegarty som har gjort en hyllningslåt till honom på Antony and the Johnsons första album.

/Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar