måndag 6 juli 2009

I want Ramones around



Den bästa high school-filmen med jättelåg budget och ett legendariskt punkband är Rock'n'Roll High School. Lite lagom föråldrad (den är från 1979), b-ig och fånig (som sig bör) men med en gigantisk tillgång: The Ramones. Dom är med i många obetalbara scener. Kilppet är från det här är den mest romantiska - och roligaste - där huvudrollskaraktären Riff Randall, spelad av charmiga P J Soles, röker en joint och drömmer om att Joey kommer in i hennes rum och sjunger för henne, två och en halv meter lång och coolast. Och att sen Johnny dyker upp och spelar gitarr. Och att Marky sitter i trädgården och spelar trummor. Och det bästa: att Dee Dee står dyblöt och spelar bas (dessutom elektrisk) i duschen.


Watch RAMONES - I Want You Around (1979) in Music View More Free Videos Online at Veoh.com

I extramaterialet på DVD:n berättas det en hel del roliga saker. Några exempel:
I en scen ska Ramones äta pizza (Ett gag i filmen är att pizza ska vara det enda dom äter. I verkligheten åt dom även hamburgare.). Dee Dee ska vara helt uppspelt och säga: "Hey pizzas, great, let’s dig in!”. Scenen varar i ungefär två sekunder men det tog 40 tagningar att sätta den. Dee Dee kunde bara inte få till hela sin långa replik. ”Hey pizzas, great…uh…damn!”, ”Hey pizzas, great, det’s lig in!” osv. Det blev hans enda replik.

En annan grej: Ramones blev chockade när dom hörde talas om läppsynkning. Regissören visade A Hard Days Night med Beatles och försökte övertyga dom att musiken inte hade spelats in samtidigt som bilderna.

En tredje grej: i en scen ska P J Soles sjunga Rock’n’Roll High School och men den gick för lågt för hennes röst. Producenten ber Ramones att spela låten i en högre tonart. Det gick inte. Låten består av fyra stycken tvåfingerackord, men dom kunde inte flytta upp dom ett par steg på gitarrhalsen. Så i låten man hör i filmen är det någon kille ur filmteamet som kunde spela gitarr som spelar. Alltså: dom kunde skriva svinbra låtar. Men hur?

När vi är inne på Ramonesanekdoter måste jag rekommendera Weird Tales of the Ramones, en box som förutom 3 cd-skivor och en dvd innehåller en serietidning där olika amerikanska serietecknare illustrerat absurda episoder ur Ramones liv. Mycket roligt.



/Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar